KENDİMİ NASIL ANLARIM?
Günlük hayatımızdaki her detay bizden izler taşır. Seçimlerimizden ilgi duyduğumuz alanlara, hayallerimize varana kadar her alana kendimizi konumlandırırız. Hayat zaman zaman zorlar bazılarımızı. İşin içinden çıkamaz hale geliriz. Doluya koysak almaz, boşa koysak dolmaz. Bazılarımız için hayat daha da zordur. Omuzlardaki yükün, kalplerdeki acının ölçüsü yoktur. Herkes kendi gücüyle taşır yaşadığı ne varsa. Bazen bir dostun varlığı yeter zorlukların üstesinden gelmeye. Bazense zamandan başka çare yoktur.
Hayatın akışı içinde birçok durumdan etkileniriz. Hiç aklımıza gelmeyecek, olmadık durumlar kelebek etkisi gibi gelir dokunuverir birdenbire. Çıkmaza girer, boğulacak gibi oluruz. Karmaşanın içinden çıkmak içimizdeki güce bağlıdır. Harekete geçmek kendini iyi anlamaktan geçer. Kendimizi tanıdığımızda, anlamaya başladığımızda birçok zorlukla daha rahat baş edebilir, hayatımızı daha huzurlu kılarız. Kaç kişi kendini gerçekten anlıyor, gerçekten tanıyor? Ya da kendini tanımak için ne kadar çabalıyor? Bu soruları cevaplandırmaya başladığınızda açılmaya başlayacak tüm düğümler. Kendini tanıma aşaması kolay değildir elbette. Çünkü kendimizi tanımaya başladığımızda olumsuz özelliklerimizle de yüzleşmek zorunda kalırız. Ama zaten mesele de tam olarak burada başlıyor. Olumsuz, başkalarına ve kendimize iyi gelmeyen duygularımızı, davranışlarımızı fark edip, bunları bertaraf ettiğimizde gerçekten ama gerçekten içimizdeki özü yakalamış oluyoruz.
İyi güzel de peki, kendimizi nasıl anlayacağız? İlk olarak kendinize sorular sorun. Sorularınıza vereceğiniz her yanıt size özel olacaktır. Bu soruları ve verdiğiniz cevapları yazarak bütünü görebilirsiniz.
Kendimize nasıl sorular sormalıyız?
- Beni hayatta en çok motive eden durumlar nelerdir?
- Her seferinde rahatsızlık duyduğum/ sonunda pişman olacağım davranışlarım neler? Hayallerimi gerçekleştirmek için ne kadar çaba gösteriyorum?
- Nasıl insanlarla birlikte olmaktan keyif alıyorum?
- Hayatta başarmak istediğim şeyler neler?
- Beni üzen, duygusallaştıran, vazgeçiren ya da tam tersi üzen ve çok sevindiren şeyler neler?
- Hayatta gereksiz yük ve dert edindiğim neler var?
- Hayatımı değiştirmek, dönüştürmek için neler yapıyorum, ne yapmalıyım?
Bu gibi sorulara vereceğiniz cevaplarla kendinize dair önemli tanımlamalar yapabilirsiniz. Ancak şunu da belirtmeden geçmek istemem: Ben buyum gibi keskin, vazgeçilmez cümlelerden kaçının. Bu kendinizi kapatmanıza, yaşayacaklarınıza karşı ön yargılı olmanıza neden olur. Elbette ki prensipleriniz olsun ama hayata, değişime de açık olmayı unutmayın.
Bir diğer nokta ise gündelik akış içerisinde sizi neler motive ediyor, içinizdeki gücü yükseltiyor onları bulun. Aşağıdaki küçük gibi görünen ancak etkisi büyük birkaç maddeleri deneyebilirsiniz.
- Farklı türden müzikler dinleyin
- Yürüyüşe çıkın
- Başarı hikâyeleri okuyun
- Ufkunuzu açacak filmler izleyin
- Takıntı haline getirdiğiniz durumlardan çıkın
- Evde kısa süreli egzersizler yapın
- Yeni alışkanlıklar edinin
- Günaydın, iyi akşamlar, teşekkür ederim, özür dilerim gibi ince, nezaket dolu cümleler kurmaktan çekinmeyin.
- Kendinize jestler yapmayı unutmayın.
- Tek başınıza kafeye, yemek yemeye çıkın.
Yaşamın her anı güzelliklerle dolu. Yeter ki bakmayı bilelim. Kalbimizin en güzel yanlarını açığa çıkaralım. Arada durup mola verdiğimizde o sessizliğin, durgunluğun huzurunu yaşamayı hep hatırlatalım kendimize.
Astrolog Zeynep Turan
Yazının her türlü hakkı saklıdır.
19.03.2019