1 Eylül
- Ay, Aslan burcunda başlıyor.
2 Eylül
- Mihrican Fırtınası (Sonbaharın başlangıç dönemi)
- Plüton’un burç değiştirdiği gün
3 Eylül
- Yeniay Günü
- Dünya Gökdelen Günü
7 Eylül
- Yaz Sonu Fırtınası (Bıldırcın Geçimi Fırtınası)
- Dünya Sakal Günü
8 Eylül
- Yaprak dökümü zamanı
- Dünya Okuma Yazma Günü
9 Eylül
- Oyuncak Ayı (Teddy Bear) Günü
- İzmir’in Kurtuluşu
- Okulların Açılışı (İlköğretim Haftası)
13 Eylül
- Çaylak Fırtınası (Kış sonunda veya başında olan öncü/artçı fırtına)
- Dünya Yazılımcılar Günü
14 Eylül
- Mevlid Kandili
- Dünya İlkyardım Günü
15 Eylül
- Bağ Bozumunun Bitişi
- Dünya Demokrasi Günü
16 Eylül
- Taş Toplama Günü
- Avrupa’da hareketlilik haftası başlıyor.
- Çift Ruhlu Gün
17 Eylül
- Sıcakların azalması.
18 Eylül
- Cheeseburger Günü
- Ay Tutulması Günü
19 Eylül
- Fırtına günü, güz yağmurlarının başlaması.
- Gaziler Günü
20 Eylül
- Üniversite Sporları Günü
21 Eylül
- Gündüz ile gecenin eşitlenmesi
- Dünya Alzheimer Günü
- Dünya Barış Günü
22 Eylül
- Ekinoks Günü
24 Eylül
- Çift Ruhlu Gün
25 Eylül
- Kestane Karası Fırtınası
- Dünya Eczacılar Günü
- Çift Ruhlu Gün
26 Eylül
- Türk Dil Bayramı
27 Eylül
- Dünya Turizm Günü
28 Eylül
- Bilgiye Evrensel Erişim Günü
29 Eylül
- Dünya Kalp Günü
- Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü
- Çift Ruhlu Gün
30 Eylül
- Turna Geçimi Fırtınası (Turnalar ve Kırlangıçların göç etmesi)
EYLÜL AYI SEBZELERİ
Kabak, patlıcan, soğan, mantar, semizotu, bamya, domates, salatalık, biber, mısır, pazı, barbunya, taze fasulye, kırmızı turp, börülce, havuç, fesleğen, biberiye, nane, tere, maydonoz, dereotu, reyhan.
EYLÜL AYI MEYVELERİ
Şeftali, mürdüm eriği, kavun, karpuz, üzüm, incir, kızılcık.
EYLÜL AYI BALIKLARI
Palamut, sardalya, çipura, lüfer, barbun, tekir, kılıç.
EYLÜL AYININ HAREKETİ
- Yürüyüş
- Planlama
- Diş kontrolleri
- Göz kontrolleri
Eylül Ayının Manifestosu
- İyi görünmek mi? İyi hissetmek mi?
EYLÜL AYI
“Eylül” İsminin Kökeni
Türkçedeki "Eylül" ismi, köken olarak Arapçadan gelmektedir. Arapça'da "eylül şeklinde geçen bu kelime, Süryanice'deki "elūl" teriminden türetilmiştir. Bu terim ise, Arami/Süryani takvimindeki altıncı ayı tanımlar ve Akadca'daki hasat festivali ile bu festivalin yapıldığı ayı belirten "elūlu" ya da "elūnu" kelimesine dayandırılır.
Eylül Ayına Verilen İsimler ve Anlamları
Hristiyanlar, bu ayı "istavroz ayı", "haç ayı" veya Karadeniz Bölgesi'nde "istavrit ayı" olarak adlandırır. Araştırmacı Avram Galanti, Eylül’ün Akadların altıncı ayı olduğunu ve "sevinçten haykırmak" anlamına geldiğini öne sürmüştür. İngilizcede Eylül’ün karşılığı olan "September" terimi, Latince "yedi" anlamına gelen "septem" kelimesinden türemiştir ve eski Roma takviminde M.Ö. 153 yılına kadar yedinci ay olarak yer almıştır. Ayrıca, Afrika kökenli Roma İmparatoru Septimius Severus ile aynı anlamı taşır. İbrani takvimine göre, Eylül ayı resmi yılın on ikinci ve dini yılın altıncı ayıdır. Bu dönemde "Elul" olarak adlandırılan Eylül, genellikle "bir yılın sonunda kendinle hesaplaşma, hatalardan dolayı pişmanlık yaşama ve özür dileme" süreci olarak görülür ve Gregoryen takviminde Ağustos ile Eylül arasında bulunur.
Eylül’ün Tarımsal ve Kültürel Önemi
Çeşitli kaynakların işaret ettiğine göre, Eylül isminin kökeni, Akatça’da “hasat” anlamına gelen “elūlu” kelimesine dayandırılmaktadır. Bu bağlantı, Eylül’ün sadece tarımsal bereketin değil, aynı zamanda toprağın sunduğu en kıymetli meyvelerin toplandığı, doğanın şükranla bize sunduğu bir zaman dilimi olduğunu müjdeler. Eylül, hasat mevsiminin doruk noktasında, bereketin ve emeğin somut bir yansıması olarak karşımıza çıkar.
Bununla birlikte, Eylül’ün kökeni, Süryanice’de “üzüm” anlamına gelen kelimelerle de ilişkilendirilmektedir. Bu perspektif, Eylül’ün bağ bozumu ve üzümlerin olgunlaşmasıyla iç içe geçmiş bir zaman dilimi olduğunu ortaya koyar. Doğanın eşsiz ritminde, Eylül, üzüm bağlarının meyve verdiği ve bu meyvelerin toplanarak şarap yapımının başladığı muazzam bir dönemdir. Eylül, bazı bölgelerde bağların altın sarısına bürünen yaprakları arasında, şarap şehri halklarının yıllık festivali ve bereketli hasat coşkusuyla özdeşleşir.
Ruhu Besleme Ayı
Güneşin sıcak ışınlarıyla beslenen toprak, altın sarısı buğdayları, mor üzümleri ve diğer meyveleriyle Eylül ayını bir bütün haline getirir. Her bir meyve, bu dönemin bereketini ve doğanın muazzam döngüsünü gözler önüne seren birer sembol haline gelir.
Eylül, aynı zamanda bir geçiş zamanıdır; yazın son sıcak günleriyle kışın serin rüzgarlarının birleşiminde, doğanın kucaklayıcı bir temizlik ve yenilenme dönemi olarak kendini gösterir. Şehirlerin dar sokaklarından kırsal alanlara kadar her yerde, doğanın sunduğu bu zenginlik, insanları bir araya getirir ve toplumsal bağları güçlendirir. Eylül, bu yüzden, tarihsel ve kültürel bağlamda büyük bir anlam taşır; hem tarımın bereketini hem de doğanın ruhsal dönüşümünü müjdeleyen özel bir zamandır.
Eylül Ayı ve Satürn İlişkisi
Eylül ayı, halkalı gezegen Satürn'ü gözlemlemek için de en uygun zamandır. Bu ay boyunca Satürn, yılın en parlak görünümüne ulaşacak ve gece boyunca gözlemlenebilir durumda olacak. 8 Eylül sabahında gezegen, karşı konumuna gelerek Güneş’in tam karşısında yer alacak. Bu durumda, Güneş batarken Satürn doğacak. 17 Eylül’de, Satürn, dolunay ile birlikte doğu ufkunda gün batımından hemen sonra görünecek. Ay sonunda ise Satürn, Güneş’ten yaklaşık 157 derece doğuda konumlanacak.
Astrolog Zeynep Turan
Yazının Her Hakkı Saklıdır.
20.08.2024 Tarihinde Kaleme Alınmıştır.