KOVA ÇAĞI’NDA DİJİTAL SANAT
Geleneksel Piyasa Biçim Değiştiriyor
Teknolojinin getirilerini çekmeyen sektör yok. Müzik, sinema, dizi sektörü ve elbette el sanatları… Hal böyle olunca sormadan edemiyoruz “ne olacak bu dünyanın hali?” diye. İşte bu sorumuzun cevabına büyük şirketler, CEO’lar ve start up projeler her gün cevap olurken, bugün yeni bir kavramla da sınava tutuşuyoruz; NFT!
Sanatçılar Duyurun Sesinizi!
Sanat sektöründe herkes hayalindeki gibi sergilerde eserlerini sergileyemiyor, milyonlar önünde şarkılarını söyleyemiyor ya da meramını dile getiremiyor. İşte gökyüzünün buradaki en büyük alameti farikalarından bir tanesi Kova Çağı’nın öncülüğünde vuku buluyor. Dijital sanatın ilk ayak sesleri olan bu sanal sergiler, el becerilerini, grafik sanat ustalıklarını ve görsel zekalarını üst düzey bir biçimde kullanan kişilere adeta bir biçilmiş kaftan. Gökyüzü size demez mi sanatçılar! “Daha ne duruyorsunuz.” Diye.
Eseriniz Ömür Boyu Sizi Takip Edecek
NFT’nin getirdiği devrimsel değişimlerden bir tanesi de sanatçıların ellerini geleneksel satış piyasalarına mahkûm etmemek. Düşünün ki bir ünlünün sizin eserinizi beğenmesi ve bunu sosyal medya hesaplarında paylaşması bile sanatınızın önünü ne kadar açıveriyor, size öz güven veriyor, üretme isteği aşılıyor. İçinizden “e bu zaten yaşandı!” dediğinizi duyar gibiyim. Ancak aceleci olmayın bunlar sadece bir başlangıç. Çünkü sanal dünyanın ağında ortaya çıkarılan bu eserler, sahipleriyle beraber tanınmak istiyor. Geleneksel işleyen rutinlere ve prosedürlere sosyal medyanın karnı tok, zaman akıyor, sanat severler beklemiyor.
Manevi Bağların Dezenformasyonuna Son!
Dijital sanat eserlerinden en revaçta olanı NFT’lerin en önemli özelliklerinden bir tanesi de sanatçıyla eseri arasında o eser satıldıktan sonra hemen engel konulmuş olmaması. Kağıt üzerinde ne kadar temel görünse de bu durum yıllar içinde değişen sanat eseri fiyatlarının, müzayede kurallarının ve eseriyle bağı kopmaya başlayan sanatçının en büyük kaygılarından bir tanesi. Kim el emeğiyle ürettiği, emek verdiği bir eseri sattığı anda unutmak ister ki… Sanatın amacı ismi ölümsüz kılmak, geleceğe dokunmak ve güzel hisler uyandırmak değil mi? Demem o ki NFT kültürü gün geçtikçe popülaritesini arttırırken adaletsizliğe maruz kalan bütün sanatçıların imdat çekici adeta.
Astrolog Zeynep Turan
Yazının Bütün Hakları Saklıdır
Kaynak Gösterilerek Dahi Kullanılamaz
11.11.2021