Yükleniyor . . .

UZMANLAR DA BIKAR!

Teknolojinin hayatımızın merkezine oturmasıyla birlikte gerekli gereksiz birçok bilgiye çok rahat ulaşır olduk. Gördüğümüz her bilgiyi analiz etmeden, medya okuryazarlığı yapmadan doğru kabul ettik. Hatta zaman zaman daha ileriye giderek bu bilgiler, alanında uzman olan kişilerin bilgilerinin önüne geçti. Bu yüzden de sorgusuz sualsiz internette ve sosyal medyada her gördüğümüz bilgiyi hayatımızda kullanmaya başladık.

Uzmandan Daha Çok Uzmanız

Astrolojide ise bu durumu bize 29 dereceler anlatıyor. Özellikle de Neptün, Balık burcunda hareket ederken uzmandan daha uzman olacağımız bir döngüden geçiyoruz. Bu süreçte hizmet, eğitim, danışmanlık sektöründe faaliyet gösteren uzmanların yorulduğuna ve uzman oldukları alandaki bilgi birikimlerini dile getirmekte zorlandıklarına şahitlik ediyoruz. Bu duruma 2026 yılına kadar da şahitlik edeceğiz.

Sosyal medya sayesinde herkesin her şeyi söyleyebildiğini, ölçüyü ve kontrolünü kaybettiğini de fark edeceğiz. Bu araştırıp dinlemeden ağır eleştirilere maruz kalıp içlenenlerin sayısı artıkça anlayacağız. Öğretmeninde psikoloğuna avukatından rehberine kadar alanın uzmanlarının anlatımlarının saptırılması, hemen hemen herkesin bir şekilde linçlenme kültürüne maruz kalacağını işaret ediyor. Bu olay, kontrolsüz olayları da beraberinde getirecek. Önümüzdeki yıllarda bine bir katılarak çığ gibi büyüyen bilgi kirliliği itibar yıkımlarını doğuracak. Bilgi kirliğinin dedikodu kültürüne yerini bırakarak çığ gibi büyüyen klavye gladyatörlerinin sayısı ise her geçen gün artacak. Tabi şimdilik…

Uzmanlar da Yorulur!

Bu döngüde ise uzmanlar sadece karşısındaki bireye bilgi hizmet vermekten öteye geçip toplumun yapı taşı olan bilgilerini de örselenmemesi için de mücadele verecek. Tabi 2012’den bu yana dünyanın her köşesin de izleme şansı veren Instagram alanın uzmanların şikâyet bombardımanına maruz kalacak. İşi bilen kendini korumaya alırken, alanın da uzman olanlara ulaşmanın zorluluğunu yaşayacağız.

Tüketim toplumunun uzmanları tüketmeye başladığını fark edeceğiz.  Tabi dezenformasyonu halk diliyle anlatacak olursam, yalan yanlış bilgilerin yaygınlaşması insanın elzem ihtiyacı olan sağlık konularında bilip bilmeden yanlış uygulamaların zorluğunu yaşayabileceğimizi gösterecek. 

İnternette gördüğü ya da kulaktan dolma bilgilerle toplum, kendi yol haritasını çizmeye çalışmasının geri bildirimlerini ise önümüzdeki 2 yıl boyunca farklı yıkım ve hezeyanlarla yine izleyerek göreceğiz. Örneğin; bireyler zayıflamak için diyetisyenden danışmanlık almak yerine internetteki diyetleri uygulayarak birçok hastalığa davetiye çıkarıp çıkarmadıklarını yine kişisel hayatlarında sorunlarla karşılaştıklarında anlayacaklar.  Popüler kültürün çarkından eleştirilerle değil sadece bilgileri ve fikirlerini saptırılıp kopyalanmasıyla da karşı karşıya kalacaklar. Kabuklarını çekilen birçok uzmanla karşılaşacağız. Bilgi ve fikir hırsızlarıyla yolunu çizenler, Instagram yapay zekaya taşınıp taklit, telif, intihal ve benzer haklar diye tutturduğu gün işsiz kalacaklar.

Kendimizin Uzmanı Olurken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Alanında uzman olan kişileri arka plana atmamalıyız.  Lakin bireysel hizmet almakla sosyal medyadan tavsiyeyi ya da bilgiyi kişisel hayatlarımıza uyarlamanın çözüm döngüsü değil bedel döngüsünün de olduğunu düşünmeliyiz. Örneğin; alacağımız yatırım tavsiyesinin kişisel hesaplamalar yapmadan hayata geçirmenin bedelini sadece biz öderiz.
  • İnternette veya sosyal medyada gördüğümüz bilgileri sorgusuz sualsiz kabul etmemeliyiz.
  • Medya okuryazarlığı hakkında bilgi sahibi olmalıyız.
  • Hayat standartlarımızı yükseltmek istiyorsak uzmanla bireysel görüşmeliyiz. 
  • Gereğinden fazla eleştiri yapmadan önce gözlem ve fikri takip süresi vermeliyiz.
  • Alanında uzman olan kişilerin tecrübelerinin ve bilgilerinin önemini anlamalıyız.
  • Uzmanları kendi aralarında karşılaştırmak için bireysel görüşmeler ve gözlemler yapmalıyız.

Son Söz!

Teknolojinin insana dair her alana yavaş yavaş dahili olduğu bu dönemde insanlığın kafasını karıştırdığını unutmayın. Bu karışıklık özellikle gençlerde tükenmişlik, isteksizlik ve hareketsizlik olarak ortaya çıkmaya başladı. Bu da demektir ki alanın da uzman yetiştirmek gelecekte kolay olmayacak. Mental yorgunlukların maddi yorgunluklardan daha ağır olduğu bir zaman diliminden geçiyoruz. Bu geçiş hepimizi ilgilendiriyor. Süreci yönetmekse kolay olmayacak. Bedelini ise bir şekilde hepimiz ödeyerek düzlüğe çıkacağız.

Astrolog Zeynep Turan

Yazının Her Hakkı Saklıdır.

4.05.2024 Tarihinde Kaleme Alınmıştır.