Mobbing, son zamanlarda sıkça gündeme gelen bir kavram ve iş hayatının karanlık bir yüzü olarak karşımıza çıkıyor. Çalışma ortamlarında, bu tür manipülatif tavırlar aslında bir zaman sonra ruhsal denge problemleri olurken en iyi bildiğimiz iş alanımızı daraltarak başlanıyor.
Deneyimli olduğumuz alanlardan bizi iletişimsiz bırakan veya iletişiminizin önünü keserek hareket edenler aslında bize mobbing yapmaya hazırlanıyor olabilir. Ama önce dengemizi bozarken alanımızı daraltma yönetmeni uyguluyorlar. Bunu ‘aynı işte aynı koşulardayız’ betimlemesiyle sergileyerek yapıyor.
Ağır ve zor bir kelime olan tanımının içine çekiliyoruz. Mobbing, fiziksel şiddetle sınırlı olmayan bir olgu; aksine, söylemsel ve duygusal bir şiddet biçimidir. Bu tür duygusal şiddet;
- İnsanların duygusal sağlığını,
- İş motivasyonunu,
- Hatta kişisel yaşamlarını bile derinden etkileyebiliyor.
Birçok kişi çalıştığı kurumda üstlerinden, iş arkadaşından ya da herhangi bir çalışandan ‘mobbing’ adı altında baskılayıcı tavırlar görüyor. Yapılan mobbingi fiziksel şiddet olarak düşünmemelisiniz. Gelin mobbingi kısa başlıklar altında inceleyelim.
Başkalarının Olumsuz Düşüncesinin Esiri Olmayalım
İlk olarak iş arkadaşımızın bize uyguladığı dezenformasyona bir bakalım. Aslında buradaki etkiyi çok hızlı fark edemeyiz. Bunun nedeni ise karşımızdaki kişinin bize adım adım çalıştığımız yapıyı, diğer iş arkadaşlarımızı ya da işimizi kötülemesiyle başlamasından kaynaklanıyor. İlk başlarda sadece sohbet ettiğimizi ve bize sıkıntılarını anlattığını düşünebiliriz. Ama arkadaşımızın olumsuz düşünceleri zaman geçtikçe bizim düşüncelerimizi de kontrol altına alacak.
Hayatımızda sürekli olumsuz konuları empoze eden birinin olması bizi de olumsuz düşünmeye itecek. Bu durum;
- Çalışma hayatımızdaki eski azmimizi bulamamıza,
- İşimiz hakkında sürekli kötü düşünmemize,
- İş arkadaşlarımız hakkında olumsuz düşünmeye başlamamıza yol açacak.
Hayatımızı bu kadar olumsuz etkileyen bir olaya karşı ‘dur’ demek tamamen bize kalmış. Çünkü başkasının düşünceleri bizimle aynı olmak zorunda değil ve bizde işimiz hakkında onun kadar olumsuz düşünmek zorunda değiliz. Bu kişiyle arkadaşlık ilişkilerimizi kontrol ederek işe başlayabiliriz.
Kendimizi Huzursuz Hissederiz
İş hayatında mobbing uygulayanlara bakacak olursak burada kesinlikle üstlerimizden bahsetmemiz gerekiyor. Bizden statü olarak üstte olan kişilerin sert söylemlerde bulunmaları, ekip arkadaşlarımızın yanında özgüvenimizi kırmaları gibi konular sadece iş hayatımızı değil aynı zamanda da özel hayatımızı da etkiliyor. Sürekli mobbinge maruz kaldığımızda kendimizi zamanla toplum içerisinde daha huzursuz ve soyutlanmış hissederiz.
Başarısız olduğumuz için bize baskı uygulandığını düşünmeye başlayabiliriz. Başarılı olsak bile bizi yıldırmak için, başarısızlığa sürüklemek için duygusal şiddet uygulanabilir. Yaşananların hepsi sanki bizde sorun varmış algısı yaratacaktır.
- Ama unutmamalıyız ki karışımızdaki kişisinin sorunları ve bastırılmış duyguları olduğu için bizim düşüncelerimizi ve başarımızı kontrol altına almak istiyor olabilir. Bu detayı da göz ardı etmemeliyiz.
Kendimizi Nasıl Korumalıyız?
Duygusal şiddetten nasıl korumamız gerekiyor diye düşünecek olursak işte tamda burada psikolojik savaşımız başlıyor. İş hayatında yaşadığımız mobbing tamamen psikolojimizi etkiliyor. Kendi başımıza da çıkış yolları arayabiliriz ama psikoloji alanında uzman birinden yardım almak daha hızlı toparlanmamıza yardımcı olabilir. Kendimize farklı hobiler bularak kendimizi daha iyi hissetmemiz bize iyi gelebilir. Bize değer veren kişilerle vakit geçirmemiz özgüvenimizi sağlamamıza yardımcı olacaktır.
Bu süreci nasıl yönetmemiz konusunda bir reçete vermem gerekirse özellikle şunlara dikkat etmemiz gerekiyor.
- Karşımızdaki kişinin bizim alanımıza girmemesi için ona oyalanacağı alanlar verebiliriz. Ama bu alanlar kontrol altında tutmalıyız.
- Karşımızdaki kişi planlamalarımızın dışına çıkıyor ve iş kaybetme gibi düşüncelerimiz ortaya çıktığında bu kişiye sabır göstermeliyim gibi kaygılarımız oluşabilir. İşte o zaman bizim iyimser tavrımızı daha çok kullanmaya başlayacağını unutmamalıyız.
- Yöneticimize ya da bizimle sorumlu olan birime yaşananları anlatmaksak oluşacak sorunları baştan kabul etmiş oluruz.
Astrolog Zeynep Turan
Yazının Her Hakkı Saklıdır.
Kaynak Gösteriler Dahi Kullanılamaz.
01.09.2023