Yükleniyor . . .

Limerence: Gerçek Aşk Mı Yoksa Takıntı Mı?

Limerence Nedir?

Her insanın sevmeye ve sevilmeye ihtiyacı vardır. Kalbinin bir yerinde koşulsuz sevgi olduğunu bilmek her insan için muazzam bir deneyim ve tecrübedir. Saf ve temiz sevgi hayata farklı bir pencereden bakmayı sağlar.

Limerence kelimesi de işte tamda burada devreye giriyor. Limerence kelimesini yeni duyuyor olsak da aslında kökeni 1970’li yıllara dayanıyor. Limerence’yi sevginin bir üstü olarak düşünebiliriz. Hatta Limerence’yi zamanla bu sevgiyi aşırıya dönüştürerek karşımızdaki kişiyi ‘saplantılı bir şekilde sevme’ olarak tanımlamak yanlış olmaz.

Limerence Nasıl Gelişir?

Her ilişki ilk başta tozpembedir ve yaşanılan olumsuz deneyimler bile aslında sorun olarak görülmez ama ilişkinin başında karşıdaki kişiyi analiz etmek büyük önem taşır. Fakat kimse aşkın büyüsünü de bozmak istemez. Bu yüzden de kimi zaman yaşanan birçok konuyu deyim yerindeyse halının altına süpürerek görmezden gelmeye çalışılır. Fakat bu yapılan sorunu çözmez sadece erteler.

Limerence nasıl gelişir sorusuna gelecek olursam, ilk başta karşıdaki kişiyi gereğinden fazla sevme, tutkuyla o kişiye bağlanma, o kişinin olumsuz davranışlarını görmeme ve her an onla birlikte olmak isteme gibi süreçlerle gelişir. Burada âşık olmaya benzer tanımlar içeriyor gibi düşünülebilir ama unutmayın Limerence aşırılıktır ve karşıdaki kişiye takıntılı olma hâlidir!

Limerence Nasıl Hissettirir?

Karşısındaki kişiye duygusal olarak bağlı olmak aslında o kişinin elini koluna adeta bağlayan bir durumdur. Yoğun duyguların takıntı hâline dönüşmesini sağlayan bu süreç iki taraf içinde büyük olumsuzlukları taşır.

Limerence’yi bir örnekle açıklamak gerekirse; x kişisinin okulda yeni bir kişi gördüğünü varsaylaım. Bu kişiyi ilk gördüğünde bakışlarından ve yürüyüşünden etkileniyor. Devamında ise bu kişiyi sürekli düşünmeye ve arkadaş ortamında anlatmaya başlıyor. Bunlar ilk başta normal gibi gelse de karşısındaki kişiyi sürekli gözlemlemeye, takip etmeye başlıyor. İşte tamda burada takıntı ve saplantı durumu başlamış oluyor. Artık onun hayatı x kişisinin hayatı oluyor ve ona göre yaşamaya başlıyor. Kendi duygularının hepsini arka plana atarak tamamen onu hayatının merkezine alıyor. Sanki hayatında o kişi olmasa yaşamayacak gibi hissediyor. En önemlisi ise o varsa var olduğunu düşünüyor. Kısacası kendini unutuyor!

 Limerence Belirtileri Nelerdir?

  • Karşısındaki kişiye sorgusuz sualsiz bağlanma.
  • Her dakika onunla ilgili hayal kurma
  • Sosyal hayatta aktif olmama.
  • Kendi duygu ve düşüncelerini önemsememe.
  • Karşısındakine göre hayatını şekillendirme.
  • Sürekli onun yanında olmak isteme.
  • Aileyi arka plana atma.
  • Küçük olaylardan büyük anlamlar çıkarma.
  • Doğruyu ve yanlışı ayırt etmede zorlanma

Limerence Aşamaları Nelerdir?

Limerence belirtilerini 3 aşamada inceleyebiliriz. Bu üç aşamayı kısaca anlatmak gerekirse;

Birinci Aşama Attachment/Infatuation (Bağlanma/Aşık Olma)

Burada her şey daha çok yeni başlamıştır. Karşısındakini yeni tanımaya başladıktan sonra onun davranışları ya da kendi hayal ettiği davranışlarla ona yakınlaşmaya başlar. Dolayısıyla da tek taraftan kaynaklanan duygusal bir bağ oluşur.

İkinci Aşama Crystallisation (Kristalleşme)

Bu aşamada artık karşısındaki kişiyi her şeyiyle kabullenir ve hissedilen tek taraflı duygusal bağ artar. Burada hayatının onunla renklendiğini ve anlamlandığını düşünür. Hayatının her şeyini karşısındaki kişiye bırakır. Onu kaybetme düşüncesini ise aklının ucundan bile geçirmek istemez çünkü ona göre saplantılı olarak bağlandığı kişi insandan bir üst seviyededir.

Üçüncü Aşama Deterioration (Bozulma)

Bu aşamada ise kişinin kendi dünyasında kurduğu tozpembe hayaller artık yavaş yavaş dağılmaya başlar. Ama can havliyle karşısındaki kişiyi daha çok kontrol altında tutmak isteyebilir ve bunun sonucunda saldırgan hareketler sergileyebilir. Gerçek dünyaya adım adım geçmeye çalışır ama karşısındaki kişiye hissettiği duygulardan kurtulmak o kadarda kolay olmayacaktır. Bu aşamada kararlı olunursa işte o zaman bu saplantıdan kurtulabilir.

Limerence Etkisi ile Gerçek Aşk Arasındaki Fark!

Gerçek aşk ile Limerence Etkisi arasında psikolojik olarak sağlıklı olan her insanın fark edebileceği büyük farklar vardır. Aşk bizim hayatımızı güzelleştirirken, kendimizi iyi hissetmemizi sağlarken Limerence ise hayatımızı olumsuzlar üzerine kurmamızı sağlıyor.  Limerence etkisi ile gerçek aşk arasındaki farklar ise şunlardır;

  • Gerçek aşkta karşımızdaki kişiyi severiz ama ona takıntılı olmayız.
  • Gerçek aşkta hayata başka bir pencereden bakarız ama gerçeklikten uzaklaşmayız.
  • Gerçek aşkta karşımızdaki istiyor diye değişmeyiz.
  • Gerçek aşkta karşımızdaki kişiyi sürekli kontrol etmeye çalışmayız.
  • Gerçek aşkta karşımızdaki kişiye güveniriz.
  • Gerçek aşkta karşımızdaki kişinin kusurlarını biliriz, onları kabul ederiz.

Limerence Etkisi Nasıl Aşılabilir?

İlk olarak bu duyguyu yaşayan bir kişinin psikolojisinin sağlıklı bir insan gibi olmadığını kabullenmeliyiz. Bu durum daha ileri boyutlara gitmeden psikolojik desteğe başvurulmalıdır. Aynı zamanda da bu duyguyu yaşayan kişiye ve çevresine büyük görev düşüyor. Bu duyguyu yaşayan bir kişi önce kendinin değerini bilmeli ve kendini sevmelidir.

Limerence Etkisini aşmayı ise kısa bir süreç olarak düşünmemeli. Bunun zorluklarına göğüs germeyi de öğrenmelidir. Kendi duygularını kendinin yönetebileceğini fark etmelidir. Hayalini kurduğu kişiye değil de gerçekliğe yüzünü dönmelidir.

Venüs’ü ve Mars’ı Geri Gidenler Dikkat!

Peki astrolojide hangi haritaların bu geri bildirimi içinde barındırdığına gelecek olursak, Venüs’ü Akrep, Balık veya Yengeç burcunda geri giderken doğan kişiler daha içsel ve platonik duygular besleyebilir. Ayrıca, kendini ifade etme konusunda ise duygulardan daha çok gözlemleyerek ve kafasına bir odağı ekleyerek hareket ederler.

Mars; Terazi, Yengeç ve Boğa burçlarında kendini güçsüz hisseder. Haritasında Mars’ı bu 3 burçtan birinde geri giden kişiler hayatında hangi bölüm olursa olsun duygusal olarak bir sıkışma hissederse kendine farklı bir odak bularak dikkatini dağıtmaya çalışır.

Not: Doğum haritanızdaki Venüs ve Mars’ınızın nerede olduğunu ve sizi nasıl etkilediğini merak ediyorsanız aşağıdaki link üzerinden Astrolog Zeynep Turan’dan Doğum Haritası veya Soru Sor satın alabilirsiniz.

https://twitburc.com.tr/danismanlik

Astrolog Zeynep Turan

Yazının Her Hakkı Saklıdır.

20.05.2024 tarihinde kaleme alınmıştır.

Zeynep Turan

Twitburc Kurucusu & Astrolog

Hayatınızla ilgili keskin bir viraj aldığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Peki, o zaman size bir soru; İçinde bulunduğunuz dönemin hayatınızdaki en zor dönem olduğuna nasıl karar veriyorsunuz?Astroloji bunları yıl yıl cevaplıyor! Zeynep Turan; doğum haritanızda yani horoscope haritanızda, size özel olayları anlatırken, olayları nasıl yöneteceğinize dair danışmanlık da veriyor…Siz doğum bilgilerinizi veriyorsunuz, Zeynep Turan doğum anınızdaki gezegen konumlarından hayatınızda neyin öne çıktığını anlatıyor.
Danışmanlık Hizmetleri