Yükleniyor . . .

GEZEGENLER MİTOLOJİSİ 3

GEZEGENLER MİTOLOJİSİ 3

 

 “Hangi Yıldızlardan Düşüp Geldik Her Birimiz Buraya?”

VENÜS (Boğa)
 
Afrodit, Feminenliğin sembolü, sevgi ve güzellik yıldızı Venüs… Güneşi saymazsak, gökyüzünün en parlak cismi olarak göze çarpan Venüs, özellikle insanların aşk hayatını ve güzelliğe dahil olan pek çok şeyi fazlasıyla etkilemektedir. Bu yıldız insana çekicilik, tutku, güzellik, estetik, moda anlayışı verdiği gibi; uyumlu, hayattan zevk alan ve istediklerini kolay elde eden bir tavır da katar. 
 
Dünya'ya göre Güneş'e daha yakın olduğundan yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebilir. Bu yüzden Venüs, Akşam Yıldızı, Sabah Yıldızı, Çoban Yıldızı veya Tan Yıldızı olarak da isimlendirilir. 
 
İştar ve Gılgamış
 
“Sümerler Boğa’yı Cennetin boğası olarak tanımlardı. Yakın mitolojide İştar (Venüs’ün daha şehvetlisi) haşin ve cesur bir erkek olan Gılgamış’a aşık oldu. İştar güvenilmez ve sadık olmayan biriydi, bu sebeple Gılgamış onu reddetti. İştar, tanrıların kralı olan babası Anu’ya gidip; Gılgamış’ı öldürmesi için çok güçlü ve dev gibi bir boğa yaratmasını istedi. Bu boğa Cennetin boğası olacaktı. Bu hayvan Boğa (Boğa burcu) oldu. Gılgamış bu dev boğa ile savaştı ve zafer kazandı. Bazı uzmanlar Gılgamış’ın hürmete layık bir yaşamı temsil ettiğini söylerler.”
 
Güneş nasıl yaşam kaynağı ise, Venüs de o yaşamın tadı, rengidir. Kaba kuvvetten hoşlanmayan bu gezegenin etkisi altındaki insanlar, agresif yapıdan uzak, tatlı dilleriyle isteklerini yerine getirtebilen kişilerdir. Denge ve uyum gezegeni Venüs, yöneticisi olduğu Terazi ve Boğa’da güçlü konumda iken; Koç burcundayken duygularını kaybedip, zorlayıcı olabilir.
 
 
MERKÜR (Başak)
 
Zeka ve hareket yıldızı Merkür, astrolojide haberleşmeyi temsil ettiği için “Tanrıların Habercisi” diye de adlandırılır. Sürekli hareket halinde olan bu gezegen bir yandan hatırlar, bir yandan unutur. Sürekli olarak edindiği yeni bilgiler onun her ortama uyum sağlamasını kolaylaştırır. İletişim, ulaştırma, mantık, anlayış, akıl, konuşma yeteneği onun etkisi altındadır. 
 
Hermaphrodite ve Merkür
 
“Yunan mitolojisinde Hermaphrodite, Aphrodite ile Hermes'in oğluydu. Aphrodite, oğlunu herkesten gizlemek için onu İda dağının perilerine emanet etti. Bir gün dolaşırken duru bir gölün kıyısına geldi. Hemaphrodite üzerindekileri çıkarıp hemen suya girdi. Oysa bu göl hiç de göründüğü gibi tehlikesiz değildi. Bu gölün Salmikis adında bir perisi vardı. Peri kendi gölünde yüzen yakışıklı delikanlıyı görünce ona aşık oldu. Hemen Hermaphrodite'in karşısına çıktı ve ona duyduğu sevgiyi dile getirdi ama delikanlı onu ciddiye almadı. Salmakis ise ona sımsıkı sarılıp ondan kendisiyle kalmasını istedi. Hermaphrodite tekrar “hayır” dedi ve kollarından kolayca sıyrıldı. Bunun üzerine Salmakis tanrılara "hiç kimse bizi birbirimizden ayıramasın" diyerek yakardı. Tanrılar Salmakis'in yakarışına cevap verdiler ve ikisini tek vücut haline getirdiler ve o günden sonra hem erkek hem de kadın olarak tek bir vücut içinde yaşamaya başladılar.” 
 
Bunun anlamı hem erkek hem de kadın cinsiyetine bir arada sahip olmaktır. Kadın-erkeğin ölümünde, yani beynin her iki kutbun da birleşmesiyle, daha derin bir şeye sahip oluruz. Rasyonel düşünce ve sezgi bir arada bulunur. Bu değişim sırasında, bu birleşim sonuç olarak tam bir bütünlüğe ulaşır. Saflık, iletişim, kişisel gelişim ve daha iyiye ulaşmak için değişime girmek Başak’ın özellikleridir. Farkındalık, mükemmellik, saflık ve hizmet edebilme isteği Başak burcunun nitelikleri arasındadır.
 
Astrolojide Merkür, yöneticisi olduğu İkizlerle birlikte, Başak burcunu da güçlü bir şekilde etkisi altında almaktadır. Balık burcu bu gezegenle pek anlaşamasa da, yaratıcılık gücünde artış gözükür.  
 
 
SATÜRN (Oğlak)
 
Belki de “Gezegenlerin Öğretmeni” diyebileceğimiz bir yıldız olan Satürn, öncelikli olarak disiplin ve konsantrasyon özelliğini bünyesinde barındırır. Satürn’ün etkisindekiler adeta bir öğretmen edasıyla düşüncelerini karşısındakilere empoze etmeye çalışır. Disiplin onlar için başarıya ulaşmakta en büyük yardımcılarıdır. Hırs, sabır, inat, verimlilik, süreklilik bu gezegenin en göze çarpan özellikleri arasında gelir. Yavaş adımlarla başarıya ulaşmayı amaçlar, hataya izin vermez. Kişinin olgunlaşmasını ve deneyim sahibi olmasını sağlar. 
 
Ziraat Tanrısı Satürn
 
“Eski Roma’da Satürn, neşeli bir ziraat tanrısı olarak bilinirdi. Kış aylarında, Roma’da festivalleri yapılırdı. “Tohumların ekimi” ve hasat tanrısı olarak Satürn kutlanırdı. Bu eğlencelerde yemekler yenir ve doğanın armağanları kutlanırdı. 
 
Bu festivallerde, Satürn bir orak taşırken resmedilirdi. Orak meyve ve yemişleri biçmek için kullanılırdı. Bu durumda, maddi bolluk Oğlak ile özdeşleştirilmişti ve bu sembolün bize verdiği mesaj ise “ne ekersen, onu biçersin” olmaktadır. O yüzden, Satürn’ün doğum haritasına çok açık etkileri vardır. Bu anlayış, karma fikrinin de önemini vurgulamaktadır. Hayata ne verirseniz onu alırsınız!”
 
Astrolojide Satürn kişiye zorluklar ve engeller karşısında pes edilmemesi gerektiği ve bu zorlukların kişiyi daha güçlendirdiği anlayışını kazandırır. Fakat bu durum bazen gereğinden fazla çalışmalarına ve yorulup, bitkin düşmelerine de sebep olabilir. Satürn yöneticisi olduğu Oğlak burcunda kararlı ve sonuç odaklıyken, Koç burcunda olabildiğince kısıtlayıcı ve tepkilidir. Diğer yönetici burcu Kova da ise istekler ve umutlar önem kazanır.