Dopamin Nedir?
Dopamin, beyinde yer alan nörotransmitterdir. Dopamin direkt olarak duygularla ilişkilidir. Aynı zamanda da vücutta birçok fonksiyonun gerçekleşmesinde ve bireyi harekete geçirmede aktif olarak görev alır. Dopamini daha teknik bilgiler dışında tanımlamak gerekirse aslında mutluluk hormonu olarak bilinir.
Merkür, astrolojide aklı ve iletişimi temsil eder. Merkür, harekete geçmemiz için büyük önem taşır. Dolayısıyla da burada dopamin ile arasındaki bağlantı açıkça göze çarpar. Merkür, eğer haritada güçlü olduğu konumdaysa bireyin harekete geçmesi ve aksiyon alması daha kolay olur. Bununla birlikte de kendini daha aktif ve başarılı hisseder. Fakat Merkür kendini güçlü hissetmediği bir burçta hareket ediyorsa daha ağır hareketlere neden olur ve harekete geçmede yavaşlık verir.
Dopamin Sendromu Ne Anlama Gelir?
Mutluluk hissi veren Dopamin’in fazla veya az salgılanması kişiye zarar vermektedir. Dopamin ödül merkeziyle ilgili olduğu için sürekli olarak algılanması insanı bağımlılığa itebilir ve gerçeklik algısının değişmesine neden olabilir. Bununla birlikte Dopamin’in az salgılanması ise mutlulukla doğrudan ilişkili olduğu için bireyi mutsuz bir yaşama sürükleyebilir.
Dopamin Ne İşe Yarar?
Dopamin, kişinin hayattan zevk alması ve motivasyonun artması gibi durumlarda kullanılır. Bir işi başardığımızda mutlu olmamız aslında Dopaminin salgılanmasıyla ilgilidir. Dopamin salgılanması, duygularımızı harekete geçirdiği için burada aslında hayatımıza dair güzel şeyler yapma ihtiyacı duyarız. Dopamin, hayata karşı olan motivasyonumuzu arttırırken bizi harekete geçirir.
Dopamin Nasıl Salgılanır?
Dopamin salgılanması, insanın kendini iyi hissetmesine ve bir şeyleri başarmasıyla doğrudan bağlantılıdır. Örneğin; bir bisiklete binmeyi veya ok atmayı iyi bir şekilde öğrendiysek bu işi yaptığımızda yani başarı hissettiğimizde ve hatta o işi sadece düşündüğümüzde Dopamin salgılanır ve kişi üzerinde tetikleyici bir etki yaratır.
Dopaminin Zihnimize ve Bedenimize Faydaları Nelerdir?
Dopaminin doğru oranda salgılanması zihnimize ve bedenimize önemli katkıları vardır. Mutluluk hormonunun artmasıyla birlikte hayattan daha çok keyif alırız, arkadaşlarımızla daha fazla vakit geçirmek isteriz ve sosyal hayatta daha aktif bir yaşam süreriz.
Mutluluk hormonu başarı hissiyle de doğrudan bağlantılıdır. Burada örneğin bir spor yaparak ya da ders çalışarak bu hormonun salgılanmasını sağlayabiliriz. Hayatımızın bir yerinde düzenli olarak spor yapmak bedenimize ve zihnimize önemli katkı sağlar.
Dopamin Eksikliği Belirtileri
- Yavaş hareket etmek
- Motivasyon eksikliği
- Uyku sorunu
- Hayattan keyif almama
- Depresyon
- Kendini yetersiz hissetme
- Özgüven eksikliği
- Yorgunluk
- Mutsuzluk
Dopamin Fazlalığı Belirtileri
- Sürekli hareket hali
- Gerçeklikten uzaklaşma
- Stres
- Öfke nöbetleri
- Hızlı duygu değişimleri
Dopamin Eksikliği Nelere Sebep Olur?
Dopamin Eksikliği; hayattan keyif alma, başarma duygusunun eksikliği ve hayatın bir yerden sonra anlamsızlaşmasına neden olur. İnsanın stres altında olması ve kendini yetersiz hissetmesi sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Burada alanında uzman bir doktora başvurmak hastalığın seyrinde ve önlenmesinde büyük önem taşır.
Dopamin Detoksu Nasıl Yapılır?
Dopamin sayesinde insan zevk duyduğu ve kendini iyi hissettiği aktivitelere yönelir. Burada birçoğumuzun akılına olumlu eylemler gelse de aslında uyuşturucu veya alkol gibi zararlı alışkanlıklar içinde dopamin salgılanır. Bu yüzden de insan sahtede olsa kendini mutlu ve başarmış hisseder.
Dopamin Detoksunda ise hayatınızı olumlu yönde etkileyecek aktivitelere yönelmek gerekir. Sosyal medya gibi gerçek dışı olayların yaşandığı ve insanların sadece kendi istedikleri yüzlerini gösterdikleri alanlardan uzaklaşmak gerekir. Burada önemli olan sağlıklı aktivite ve zevklerden keyif almaktır. Örneğin; internet ortamlarından uzaklaşarak doğada yürüyüş yapılabilir, kafein tüketimi azaltılabilir veya birkaç saatliğine de olsa cep telefonlarından uzak kalınabilir.
Dopamin Dengesini Oluşturmanın Önemi
Dopamin dengesini oluşturmanın en önemli maddesi hayatımızda bir düzen ve program olmasıdır. Örneğin; uyku saatimiz düzensiz ise önce onu düzenlemekten başlayabiliriz. Hayatımızı düzenledikçe ve bir rutine oturttuğumuz zaman hayattan daha fazla keyif almaya başlarız. Her şeyin fazlası ve azı zarar olduğu gibi bu durum Dopamin’de de geçerlidir. Önemli olan keyif aldığımız aktivitelerin sağlıklı olması ve bir dengede olmasıdır.
Dopamin Salgılatan Besinler Nelerdir?
- Fındık
- Peynir
- Süt
- Tavuk
- Badem
- Zerdeçal
Astrolog Zeynep Turan
Yazının Her Hakkı Saklıdır.
28.10.2024 Tarihinde Kaleme Alınmıştır.