Yükleniyor . . .

ÇOCUK REKABETİ

Hepimiz hayatın bir döneminde çocuk sahibi oluruz. Bu mükemmel duyguyu tecrübe etmek, bir yandan da önemli sorumlulukları beraberinde getirir. Evlatlarımız pandemiden sıyrılıp yavaş yavaş okul hayatına adapte olmaya çalışırken, ebeveynlerin istemeden de içine düşebileceği en büyük tehlike çocuklar arasındaki rekabete dahil olmak aslında.

Benim Çocuğum Bunu Yapar?

Okulunda, sosyal hayatında, arkadaşlık ilişkilerinde onları daima hatasız görürüz. Benim çocuğum her şeyin üstesinden gelir sözünü dilimizden düşürmeyiz. Ancak onların bu şirin serüvenlerinde hatanın da var olabileceğini unutmamak gerekiyor. Çocuklar dünyayı biz ebeveynlerden daha farklı görür unutmayın. Onların üzerine ne kadar baskı kurarsak, tökezledikleri anda toparlamaları da bir o kadar uzun sürer.

Objektif Olmak Önemli Mesele

Çocuklarımız bizim için çok değerli, onlar için her zaman iyisini düşünür, en güzelini hayal eder, kalplerimizden iyi dilekler eksik olmaz. Durum böyle olunca herhangi bir eleştiriyi de kabul edemediğimiz zamanlar oluyor. Bu da çocuğumuzu yanlış değerlendirmemize sebep olabiliyor. Burada yapılması gereken onları en doğru biçimde yönlendirmek, iletişim kurmak. Bunu sağladığımız anda hayatlarındaki bütün kırılmaların minimuma indiğini eninde sonunda fark ederiz.

Hata Nerede?

  • Hayatın gerçek temellerinden çok uzak bir biçimde çocuğu yetiştirmek.
  • Arkadaşlık, paylaşım, yardımlaşma ve grup çalışması konularında yeterince yönlendirici olamama
  • Doğru ve yanlış kavramlarını çocuklarımıza öğretmek yerine, ödül ceza mantığıyla ilerlemek.
  • Çocuğun psikolojisini anlamak için rehberlik, danışmanlık alma erdeminden kaçınmak.
  • Çocuğun hırsını yanlış alanlara yönlendirip, denge terazisini şaşırmak.
  • “Yenilmek” kavramının da içinde yapıcı etkiler olduğunu onlara anlatmamak. Sanki kaybettiğinde çok kötü şeyler olacakmış izlenimi vermek.

Çocuklarımızı henüz küçük yaşlarından itibaren rekabete sokmak onları da kendi başlarına bir birey olma olgusundan uzaklaştırmaz mı? Hatta en temelinde bizi hakkaniyetli ve çocuklarımıza karşı sorumluluklarımızı yerine getiren bir ebeveyn yapar mı?

Astrolog Zeynep Turan

Yazının Her Hakkı Saklıdır.

18.08.2021

 

Günün Ruh Hali
Ay ateşin değişkeninde. Tecrübenin sert bir öğretmen olduğunu göreceğiz. Hayat sınavından kalanlar, büyük derslerle karşı karşıya kalacaklar.
Zeynep Turan
Hakkında
Astroloji bir yol haritasıdır. Hayatınızla ilgili keskin bir viraj aldığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Peki, o zaman size bir soru; İçinde bulunduğunuz dönemin hayatınızdaki en zor dönem olduğuna nasıl karar veriyorsunuz? Astroloji bunları yıl yıl cevaplıyor! Zeynep Turan; doğum haritanızda yani horoscope haritanızda, size özel olayları anlatırken, olayları nasıl yöneteceğinize dair danışmanlık da veriyor…Siz doğum bilgilerinizi veriyorsunuz, Zeynep Turan doğum anınızdaki gezegen konumlarından hayatınızda neyin öne çıktığını anlatıyor.
Yükselenini Hesapla
2023 Karar
Gezegen hareketleri 2023’ün seçilmiş bir yıl olduğunu iddia ediyor...