Yükleniyor . . .

NAR KIRIYORUZ

Dünyanın hızı artırıyor. Sanki tek nefeste günü bitiriyor, bir solukta haftaları deviriyor gibiyiz. Baş döndürücü değişimlere tanıklık etmek ise yine bizlere nasip oldu. 21 Aralık gecesi yılın en uzun gecesine açılırken, bizler de Güneş'in Oğlak burcuna geçişi ile birlikte 2023 yılının nefesini hissedeceğiz. Sırlı bir yıla doğru gün sayarken, Ay ve Güneş hesaplamasına göre 2023 yılı başlıyor olacak.

Hepimiz yepyeni bir yıl için son hazırlıklarımızı gözden geçirirken, dileklerimizi ve niyetlerimizi de yeni yıl planlarımızın arasına eklemeyi unutmayalım. Bereketin ve bolluğun simgesi olan “nar” ile de yeni yılımızı en uzun gece de Güneş'in burç değiştirdiği vakitlerde kendimize yeni hedefler koyarak planlayalım.

"En Uzun Gece ile 2023 Yılına Adım Atıyoruz"

Nar Nasıl Kırılır?

  • Akşam eve giderken nar alıyoruz.
  • En uzun gecenin yaşanacağı 21 Aralık akşamı narımızı temiz, bir Poşete koyuyoruz. Böylece narımızı kırdığımız zaman hem ziyan etmiş olmuyor hem de çok daha hijyenik bir ortam yaratmış oluyoruz.
  • Bereketi üzerimize çekmek için evimizin eşiğinde narı kırıyoruz. Dilerseniz iş yerinizde de yapabilirsiniz.
  • Dilediğiniz saatte, dilediğiniz yerde narınızı kırabilirsiniz. Siz isterseniz evinizin eşiğinde, isterseniz mutfağınızda kırın... Nerede, nasıl istiyorsanız...
  • 21 Aralık gecesi nar kırıp ağız tadıyla yiyebiliyorsak, düşüncelerimizi biraz da geleceğe çevirmeliyiz. Kâinatın da bir dili olduğunu düşünürsek güçlü bir akit yapmış oluruz... 
  • Bu arada nar ile ilgili kırmak, patlatmak, ziyan etmek ya da uğursuzluk gibi kelimelere takılmayın. Çünkü eski bir Türk geleneği olduğunu, narı ziyan etmediğimizi ve ağzımızı tatlandırırken planlar yapmanın hiç kimseye zararı olmadığı gibi birçok kültürde de narın olduğunu unutmayın. 21 Aralık akşamı yani 22’sine bağlayan gece olacağını belirtmek isterim geçtiğimiz yıllarda kafa karışıklığı yaşayanlar için de direkt belirtiyorum...

Nar Kırmanın Tarihçesi

Farsi gelenekte “şeb-i yelda”, Eski Türk inancında “nardugan” olarak bildiğimiz bu günü her yıl olduğu gibi 31 Aralık’ta değil de Güneş geçişine getirmemizin amacı bu geceden itibaren karanlık süre azalacak, ışık galip gelecek. Kış gündönümünü, yani Güneş̧ ısınlarının Oğlak Dönencesine dik geldiği anı yaşayacağız. Kuzey yarım kürede günlerin uzamaya, güney yarım kürede ise kısalmaya başladığı zaman olan kış gündönümü, bazı ülkelerde kuzey yarım kürede kışın, güney yarım kürede yazın başlangıcı sayılacak. Evrenle eş zamanlı hareket ederek, bereketin meyvesi narı kırıp ağız tadıyla yiyerek geleneklerimize de atıfta bulunacağız. 21 Aralık Kış gündönümü olarak hepimiz biliriz; antik çağdan beri farklı yerlerde, farklı kültürlerde bir kutlandığını da bir şekilde hepimiz duymuşuzdur. Birçok uygarlıkta kutlanan Kış gündönümünün eski Türklerde ise her yıl 22 Aralık'tan sonra gelen ilk Dolunay’da kutlandığı iddia edilir.

Şeb-i Yelda

“Şeb-i Yelda” Farsça’da en uzun gece anlamına gelir.

En uzun gece en güzel kararlara açılan bir yılın habercisi olsun…

Not nar kırmak isteyen arkadaşlarınıza bu yazıyı atmayı unutmayın.

Astrolog Zeynep Turan

Yazının Her Hakkı Saklıdır.

12.12.2022 Tarihinde Kaleme Alınmıştır.

Günün Ruh Hali
Ay ateşin değişkeninde. Tecrübenin sert bir öğretmen olduğunu göreceğiz. Hayat sınavından kalanlar, büyük derslerle karşı karşıya kalacaklar.
Zeynep Turan
Hakkında
Astroloji bir yol haritasıdır. Hayatınızla ilgili keskin bir viraj aldığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Peki, o zaman size bir soru; İçinde bulunduğunuz dönemin hayatınızdaki en zor dönem olduğuna nasıl karar veriyorsunuz? Astroloji bunları yıl yıl cevaplıyor! Zeynep Turan; doğum haritanızda yani horoscope haritanızda, size özel olayları anlatırken, olayları nasıl yöneteceğinize dair danışmanlık da veriyor…Siz doğum bilgilerinizi veriyorsunuz, Zeynep Turan doğum anınızdaki gezegen konumlarından hayatınızda neyin öne çıktığını anlatıyor.
Yükselenini Hesapla
2023 Karar
Gezegen hareketleri 2023’ün seçilmiş bir yıl olduğunu iddia ediyor...